vineri, 31 ianuarie 2014

Caracterizare Stefan Gheorghidiu **Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi**

    Stefan Gheorghidiu este protagonistul romanului "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi". Este un personaj narator al evenimentelor si un personaj rotund prin complexitate si profunzime psihologica.
    Traieste in doua realitati temporale, cea a timpului cronologic obiectiv, in care povesteste intamplarile de pe front si una a timpului psihologic subiectiv in care analizeaza drama iubirii.
    El este o natura reflexiva, care isi analizeaza in amanunt cu luciditate, starile interioare, fiind insetat de certitudini si adevar. Prima experienta de cunoastere este iubirea, traita sub semnul incertitudinii si constituie un zbucium permanent in cautarea adevarului. Ela devenind interesata de tentatiil mondene intra in contradictie cu viziunea lui despre iubire. El aduna progresiv semne ale nelinistii,  ale incertitudinii e care le diseca minutios. El respinge ferm ideea geloziei si nazuieste sa gaseasca in Ela idealul sau de iubire si fermitate catre care aspira cu toata fiinta. El traieste in lumea ideilor aspirand la dragostea absoluta.
    A doua experienta de viata in planul cunoasterii este razboiul. Imaginea razboiului este demitizata. Razboiul este tragic si absurd si inseamna noroi, arsita, frig, foame si mai ales disperare si moarte. Gheorghidiu nu poate fi considerat un invins, deoarece reuseste sa depaseasca gelozia care ameninta sa-l dezumanizeze. El se inalta deasupra societatii dominate de interese materiale, traind o experienta morala superioara.
    In concluzie personajul Stefan Gheorghidiu este un personaj complex care traieste la modul acut, drama iubirii si drama razboiului. Este caracterizat preponderent indirect din modul in care gandeste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu