joi, 30 ianuarie 2014

Rezumat CARTEA I ** Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi **

    Cap I " La Piatra-Craiului in munte"
    Citiea unei stiri dintr-un ziar, prin care se vorbea despre achitarea unui barbat din intalta societate care isi ucidese sotia infidela, starneste discutii contradictorii intre ofiteri. Incercand sa obtina o permisie, pentru a merge la Campu-Lung si ne primind-o, Gheorghidiu reactioneaza si intervine in discutie exprimandu-si propria opinie despre dragoste. El considera ca dragostea nu reprezinta o simpla impreunare intre oameni, cei doi indragostiti avand "drept de viata si de moarte unul asupra celuilalt".
    Cap II "Diagonalele unui testament"
    Incepand cu acest capitol si pana la cap V, este prezentata povestea de dragoste dintre cei doi tineri.
    Cap I incepe astfel: " Eram insurat de doi ani si jumatate cu o colega de la universitate si banuiam ca ma inseala". Cei doi se casatoresc din dragoste; la inceput casnicia lor este fericita.
    Sentimentul de iubire fusese alimentat de orgoliul barbatului intrucat Ela era una dintre cele mai frumoase studente de la Universitate.
    Casnicia este linistita o vreme, iar cei doi duc o viata modesta, aproape de saracie. Invitati la masa la unchiul Tache, Stefan il infrunta sustinandu-si principiile. Dupa moartea batranuui, cei doi primesc o avere considerabila, fapt ce ii propulseaza in lumea mondena a capitalei. Stefan este atras in afaceri de Nae Gheorghidiu, da neadaptandu-se lumii pragmatice, afacerea da falimment. Sub influenta Anisoarei, Ela va fi arasa in cercurile mondene. Aici il va cunoaste pe Gregoriade, un vag avocat, dar foarte apreciat ca bun dansator in cercurile mondene. Din momentul in care cei doi i-au parte la excursia la Odobesti organizata de Anisoara, drama barbatului se declaseaza. Din acest moment el analizeaza cu luciditate noul comportament al sotiei sale. El o observa pe sotia sa care ii acorda o atentie deosebita lui Gregoriade, iar framantarile interioare, ii provoaca o suferinta chinuitoare.
    Sosit acasa pe neasteptate, de la Azuga de unde fusese concentrat si negasindu-si sotia acasa, drama lui se acutizeaza. Fara a mai astepta explicatii, o alunga, gasind un bilet prin care Anisoara ii cerea Elei sa isi petreaca noatea la ea, barbatul considera ca a facut o greseala si se impaca. Primavara anului 1916 ii gaseste impacati. Concentrat pe Valea Prahovei, Stefan Gheorghidiu obtine o permisie pentru a o vizita pe Ela la Campu-Lung. In oras il vede pe Gregoriade si considera ca cei doi sunt amanti si se hotareste sa-i impuste. Este salvat de un ofiter care ii spune ca Romania a intrat in razboi si trebuie sa se prezinte la comandament.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu