joi, 30 ianuarie 2014

Subiectul romanului **Enigma Otiliei de G. Calinescu**

    Romanul urmareste mai multe destine. Destinul lui Felix Sima; evolutia sa de la varsta de 19 ani si pana cand devine un renumit medic, aceasta evloutie dand romanului un caracter de bildungsroman.
    Prezinta istoria unei mosteniri.In jurul acesteia, romancierul construieste imaginea societatii burgheze din Bucuresti de la inceputul secolului al XX-lea , societate aflata in plina degradare morala sub forta distrugatoare a banului.
    Romanul incepe cu precizarea timpului si a spatiului desfasurarii actiunii, realizata prin tehnica detaliului care constituie incipitul romanului. Naratorul descrie in maniera balzaciana, strada Antim, care are un aspect bizar din cauza amestecului ridicol de stiluri arhitecturale. Casa lui Costache Giurgiuveanu, sugereaza avaritia proprietarului, pentru ca are un aspect neingrijit.
    Costache Giurgiuveanu este un baranel subtire si putin incovoiat, o fire singuratica, care ii raspunde lui Felix, "nu sta nimeni aici"
    Condus de Otilia, intr-o camera inalta, Felix face cunostinta cu aproape toate personajele: Costache Giurgiuveanu, Otilia Marculescu, Leonida Pascalopol, Aurica si Simion Tulea.
    Un alt plan narativ al romanului este reprezentat de mosierul Pascalopol care venea zinic in casa lui Giurgiuveanu aducand delicatese si luand-o pe Otilia la plimbare cu trasura.
    Felix se indragosteste de Otilia si ii reproseaza fetei familiaritatea excesiva pe care i-o acorda mosierului.
    Pascalopol organizeaza o vizita la mosia sa din Baragani si ii invita pe cei doi tineri, Felix si Otilia.
    Timpul petrecut impreuna, face ca iubirea lui Felix pentru tanara fata, sa devina din ce in ce mai puternica, amplificata si de faptul ca cei doi tineri colinda locurile impreuna.
    Reveniti in Bucuresti, relatiile dintre Otilia si familia Tulea, devin din ce in ce mai tensionate, are loc un schimb de replici intre Otilia si Aglae, iar de la acest incident conflictul se acutizeaza..
    Dandu-si seama ca Felix o iubeste pe Otilia, Pascalopol are o discutie sincera cu tanarul si ii marturiseste ca o cunoaste pe Otilia de cand era mica.
    Pascalopol este un protector al tinerei orfane.
    Un alt plan narativ se refera la familia Tulea in care un eveniment ii consterneaza pe toti. Titi cunoaste la Belle Arte pe sora unui coleg, Ana cu care se va casatori, obligat fiind de fratii fetei. Se supune acestei casatori, fara ca Aglae sa banuiasca ceva. Titi se destainuie Otiliei si lui Felix, care comunica Aglaei, aceasta ordona fiului ei sa divorteze. In familia Tulea, rolurile sunt inversate, Aglae o conduce cu o mana de fier in timp ce Simion isi pierde mintile.
    Mos Costache incearca sa-i construiasca Otiliei o casa cu materiale de la demolari si din cauza efortului, va face un prim atac de apoplexie motiv pentru clanul Tulea sa ocupe militareste casa.
    Batranul isi revine, dar nu dupa mult timp face un nou atac. Otilia il ingrijeste pe batran cu devotament spre admiratia lui Felix.
    Intr-un moment can batranul ramane singur, Stanica Ratiu ii fura toti banii provocand astfel moartea batranului.
    Dupa moartea lui Costache, Otilia este trista si ii explica lui Felix cu o amaraciune profnda, dar si cu maturitate ca el este prea tanar pentru ea, ca o femeie traieste cu adevarat "vreo zece ani cel mult" din care ea mai are vreo cinci sau sase, dupa care apar cearcanele la ochi si zbarciturile pe obraz si devine ca Aurica, imposibil de suportat.
    Cei doi tineri petrec o noapte casta, dupa un moment de marturisiri sincere, adorm imbratisati si fericiti ca doi frati. Dimineata Felix afla cu stupoare ca Otilia plecase la Paris cu Pascalopol, iar dupa doua saptamani primeste o carte ilustrata cu urmatoarele randuri: " Cine a fost in stare de atata stapanire, e capabil sa invinga si o dragoste nepotrivita pentru marele lui viitor."
    Finalul romanului consemneaza destinele personajelor. Otilia se casatoreste cu Pascalopol si apoi divorteaza, Felix ajunge profesor universitar, medic de prestigiu "autor de tratate de medicina", se casatoreste in chip stralucit si frecventeaza un cerc de persoane influente. Stanica Ratiu divorteaza de Olimpia, se casatoreste cu Georgeta si devine proprietarul unui bloc de locuinte.
    Felix se intalneste in tren cu Pascalopol. Mosierul ii arata lui Felix o fotografie, din care privea "o doamna foarte picanta" gen actrita intretinuta. Felix nu o recunoaste pe Otilia in acea fotografie, cu toate ca femeia era frumoasa, nu mai era fata nebunatica pe care el o stia. Pascalopol marturiseste ca se despartise de Otilia, deoarece el era prea batran, asa ca i-a redat libertatea " A fost o fata delicioasa, dar ciudata. Pentru mine e o enigma."
    Dupa aceasta intalnire, Felix se duce pe strada Antim, casa lui mos Costache este inegrita de vreme si pare nelocuita.
    El isi aminteste de prima seara cand a ajuns aici, iar in urechi ii rasuna cuvintele batranului " Aici nu sta nimeni".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu